Turer

Tysklandstur med Radio Øst

today23/10/2017

Reis i Martin Luthers ” fotspor” med Radio-Øst fra 07. – 16. april 2018

Da Martin Luther hengte opp sine 95 teser mot avlatshandel på kirkedøren i Wittenberg 31. Oktober 1517, ønsket han at folk skulle diskutere om avlatshandel kunne rettferdiggjøres ut fra bibelen. Dette er bakteppet for denne reisen i Martin Luthers «fotspor».

Radio- Øst inviterer sine lyttere til Tyskland og stedene som er sentrale i historien om Martin Luther, fra fødebyen Eisleben til den berømte kirkedøren i Wittenberg. Høydepunktene på reisen er mange. I Eisenach får vi historiene om Martin Luthers skolegang fram til 1501 og der han holdt sine prekener før Riksdagen i Worms i 1501. Vi besøker borgen Wartburg. I Torgau besøker vi Mariakirken, hvor vi finner gravsteinen til Katharina von Bora, Martin Luthers hustru. Torgau er en av de mest interessante plassene i Fristaten Sachsen og i historien om Martin Luther. Vi avslutter våre utflukter i Wittenberg som er begynnelsen på reformasjonen.

Velkommen om bord på en kunnskapsrik reise med Lutherkjenner Frode Granerud.

 

DAG 1 LØRDAG 07. APRIL ØSTFOLD – GØTEBORG – STENA LINE

Vi starter turen med avreise fra Østfold og fortsetter nedover Bohuslänkysten til Gøteborg. Vi sjekker inn på Stena Line med utvendige lugarer. Ha med en en overnattingsbag så vi slipper vi å ta med bagasjen om bord. Stena Gernica setter kurs mot Kiel kl. 17.45. Vi har felles buffet-middag med kysten av Danmark og Sverige på begge sider båten.

DAG 2 SØNDAG 08. APRIL KIEL – FRIEDRICHRODA / THÜRINGEN Før ankomst Kiel serveres frokost. Stena Gernica legger til kai kl. 09.15 og da begynner vår reise gjennom Sleswig- Holstein Hamburg videre nedover Niedersachesn og Thüringen. På veien stopper vi for lunsjmuligheter samt at vår Lutherkjenner Frode Granerud gir oss en innføring i Luthers liv og hans betydning både religiøst og politisk på bussen. Vi ankommer Friedrichroda på ettermiddagen og sjekker inn på Ramada Hotel Friedrichroda som blir vår base de neste 3 nettene. Etter at alle har fått rommene sine samles vi til felles middag på hotellet.

DAG 3 MANDAG 09. APRIL FREDERICHRODA – EISENACH – FRIEDERICHRODA / THÜRINGEN Frokost på hotellet

Vi drar i dag til Eisenach, ” min kjære by” som Martin Luther kalte byen. Han bodde hos den rike familien Cotta mens han gikk på skole fram til 1501. Vi vandrer gjennom Eisnach til Lutherhuset og til St. Georgskirken hvor Luther var korgutt og Johan Sebastian Bach ble døpt.

Dagens høydepunkter blir besøket på borgen Wartburg som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her ble Martin Luther holdt skjult fra mai 1521 til mars 1522. I slutten av mai 1521 var han blitt lyst fredløs av riksdagen i Worms, på vei hjem ble han ” kidnappet” av Fyrsten Fredrik den vise og fikk tilhold i borgen. Under oppholdet oversatte han på 11 uker Det nye testamente fra gresk til tysk.   Borgen ligger på en åsrygg og det er bratt opp til borgen.

I løpet av dagen i Eisenach har vi lunsj. På ettermiddagen reiser vi tilbake til Friedrichroda og avslutter dagen med felles middag.

 

DAG 4 TIRSDAG 10. APRIL FREDERICHRODA – ERFURT – FRIEDRICHRODA / THÜRINGEN Frokost på hotellet Vi drar i dag til Erfurt ca en time med buss. I 1501 begynte Martin Luther på universitetet i Erfurt. Fra studere jus gikk han i stedet i kloster for å bli munk. Han sluttet seg til augustinereremittene, en tiggerordener. Augustinerklosteret i Erfurt hadde et nært samarbeid med universitetet i byen, og klosterledelsen bestemte at Luther skulle fortsette sine studier i teologi.

Tema for dagen blir Luthers åndelig oppvåkning, vi skal vandre i hans student fotspor fra jus til teologi med besøk i Augustiner klosteret og omvisning i Maria Katedralen.

I løpet av dagen har vi lunsj. På ettermiddagen tar vi tilbake til Friedrichroda for overnatting og middag

dAG 5 ONSDAG 11. april FRIDERICHRODA – EISLEBEN – MANSFELD – LEIPZIG / SACHSEN

Frokost på hotellet

Lutherstadt Eisleben er en av de eldste byene mellom fjellkjeden Harz og elven Elben. Byens historie henger nært sammen med Martin Luthers liv og historie, og er med sine Luther-minnesmerker del av UNESCOs verdensarv.

Både huset Luther ble født i og døde i står i Eisleben. Begge er i dag blant de viktigste Luther-minnesmerkene som finnes. kort tid etter at Martin Luther fødsel flyttet familien Luther til Mansfeld, en gruveby hvor foreldrene hadde kjøpt sin egen kobbergruve. I løpet av dagen har vi felles lunsj.

 

Dagen avsluttes med ankomst til Leipzig hvor vi sjekker inne på Hotell Ramada Leipzig / H + Vi har base i 2 netter. Vi samles i lobbyen og går ut til middag.

 

DAG 6 TORSDAG 12. APRIL LEIPZIG

Frokost på hotellet

I dag starter vi dagen med en byvandring og besøk i Thomaskirche som var kirken Johann Sebastian Bach var kantor fra 1723 til han døde i 1750. Sammen med Nikolaikirken er den hovedkirke i Leipzig. Ved luftangrepet 4. desember 1943 ble kirken sterkt skadet, men hurtig restaurert etter krigens slutt. I 1950 ble graven til Johann Sebastian Bach overflyttet fra Johanneskirken. Foran kirken står også et monument av Bach. I moderne tid var kirken utgangspunktet for mandagsdemonstrasjonene i 1989, som var fredelige protestaksjoner mot det kommunistiske styret i tidligere Øst-Tyskland

Etter vandringen er kan man oppdage byen på egen hånd.

På kvelden møtes vi i resepsjonen og går ut til felles middag.

 

 

DAG 7 FREDAG 13. APRIL LEIPZIG – TORGAU – WITTENBERG / SACHEN ANHALT Frokost på hotellet

I dag fortsetter turen først mot Torgau. «Torgaus byggverk overstiger alle antikkens bygg hva skjønnhet angår», skal Martin Luther har sagt. Det gjelder den gang som nå: Med sine 500 kulturarvbygninger i sengotisk og renessansestil er Torgau i Sachsen et klenodium av internasjonal rang når det gjelder bygningsmasse. Det var i denne byen at Luther møtte sin fremtidige kone Katherina von Bora og det var idenne byen hun ligger begravd. Hun omkom på veien fra Wittenberg da hun flyktet fra en pest som herjet Wittenberg. Vi ankommer Wittenberg på ettermiddagen, innsjekk på Acron Hotel Wittenberg. Før vi har felles middag tar vi en orienteringstur i Wittenberg.

I løpet av dagen har vi lunsj.

DAG 8 LØRDAG 14. APRIL WITTENBERG Frokost på hotellet

I dag er det byvandring med guide som starter dagen. Wittenberg har en rekke bygninger fra 1400- og 1500-tallet. Byen ble ett av de viktigste sentra for tysk politikk, kunst og kultur i det 16. århundret. Reformasjonen startet her i 1517 da Luther slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken. Martin Luther, Philipp Melanchthon og Lucas Cranach den eldre arbeidet her. Luther, Melanchton og Fredrik den vise er gravlagt i byen. Husene til Luther og Melanchton, bykirken og slottskirken er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv som minnesmerker over Luther. Etter omvisningen er det tid på egen hånd. Vi avslutter besøket i Wittenberg med en felles middag på hotellet.

 

DAG 9 SØNDAG 15. APRIL WITTENBERG – KIEL – STENA LINE Frokost på hotellet

I dag starter hjemreisen. Vi setter kursen mot Kiel hvor båten mot Gøteborg kaster loss kl. 18.45. Vi har utvendige lugarer og felles buffet middag på båten.
DAG 10 MANDAG 16.APRIL GØTEBORG – ØSTFOLD Frokost på båten, ankommer Gøteborg kl. 09.15. Fra Gøteborg kjører vi direkte til Østfold.

Pris per person i twin rom kr 18,965 .-
I prisen ligger følgende inkludert: * Hovland buss 10 dager. Bussen tar maks 30 betalende passasjerer. Det er toalett i bussen.   * Stena Line 07. april Gøteborg – Kiel og 15. april Kiel – Gøteborg * Utvendig lugar, middagsbuffet med 1 drikke og kaffe, frokost neste dag. * 9 frokoster * 4 lunsjer * 9 middager * 08. -11. april Hotell: Ramada Hotel Friedrichroda 4 stjernes m *11. – 13 april Hotell: H+ Hotel Leipzig 3 – 4 stjerners m frokost, hotellet ligger i sentrum * 13. – 15. april Hotel: Hotell: Acron Hotel Wittenberg * Innganger * Lokalguider, Engelsktalende * Reiseledere fra Radio Øst Reidun Guldhaug og Frode Granerud * Teknisk reiseleder fra Caravelle – Tours AS Enkeltroms tillegg på turen kr. 3,500.-

Vi har begrenset antall plasser på turen. Turen fylles opp fortløpende. På grunn av stor pågang på hotellene må vi ha påmeldinger så tidlig som mulig. Ved sen påmelding kan vi ikke garantere plass på turen. Pris er gitt på gjeldene priser og valutakurser. Vi tar forbehold om programendringer og at det melder seg nok deltakere til å gjennomføre turen. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.

Det er bindende påmelding. 20 % depositum betales ved påmelding, resterende beløp faktureres ca 60 dager før avreise. Program sendes ut 4 uker før avreise. For at gruppen skal gjennomføres trenger vi et minimum på 20 personer.

Påmelding sendes til Radio Øst v/ Reidun Gulberg

Telefon: 93426 403 email: guldhau@online.no

 

Alle må gjøre seg kjent med:

GENERELLE AVTALE – OG BESTILLINGEVILKÅR FOR CARAVELLE – TOURS AS

Se spesielt punktene 6 og 7.

 

 

Written by: Redaksjonen

Post comments (0)

Leave a reply

På luften

Nå:

Kontakt
0%